in

Tri fjali që shkatërrojnë vetëbesimin e fëmijës suaj

Vetëbesimi, pasiguria: Vitet e adoleshencës nuk janë të lehta dhe prindërit, por duhet të forcojnë ndjenjën e vlerës së fëmijës së tyre dhe të aplikojnë një ndjenjë të shëndetshme të vetëbesimit tek fëmijët e tyre. Duke folur në mënyrë rigoroze, ne duhet të bëjmë dallimin midis dy termave “vetëvlerësim” dhe “vetëbesim”.

 

“Vajza jonë (13) është plotësisht e ndrojtur dhe shpesh duket e pasigurt. Ndihem sikur ajo nuk ka aspak besim në vete. Si mund t’i forcojmë dhe mbështesim ata? “

Vetëvlerësimi nuk është i njëjtë me vetëbesimin

 

Për një vetëvlerësim të shëndetshëm, vajza juaj së pari ka nevojë për sigurinë, se ajo është një personalitet shumë i vlefshëm, që ne e duam për hir të këtyre vlerave, pavarësisht se si e bënë një punë. Merreni seriozisht fëmijën tuaj si një person i tërë, me të gjitha mendimet, ndjenjat dhe temperamentin e tij.

 

Kjo do të thotë që ti i transmeton vajzës tënde: “Ju jeni e mirë ashtu siç jeni edhe nëse nuk jam gjithmonë dakord me atë që bën, por ti je e dashur për ne, dhe ne të pranojmë ashtu siç je. ”Nëse vajza juaj shpesh duket e ndrojtur, është në rregull. Jo të gjithëve u pëlqen të jenë në qendër të vëmendjes dhe kanë nevojë të komunikojnë me të tjerët. Këshillojeni vajzën tuaj se ky tipar është në rregull dhe se nuk ka pse të përkulet.

Nga ana tjetër, besimi është diçka krejt tjetër. Është njohja e aftësive dhe talenteve vetanake. Dhe vajza juaj mund ta zhvillojë dhe ushtroi këtë besim në pikat e saj të forta, nëse keni besim tek ajo. Çdo fëmijë ka një potencial që mund të vlerësohet dhe forcohet. Së bashku me vajzën tuaj, mendoni se çfarë i pëlqen të bëjë vërtet, çfarë e veçon dhe çfarë e bën atë të veçantë. Një notë e mirë shkollore në një lëndë të caktuar, një performancë e suksesshme muzikore, suksesi në sport – të gjitha këto mund të festohen.

 

Inkurajoni fëmijën tuaj!

Përdorni fuqinë e fjalëve për ta bërë këtë. Këto kanë një fuqi që nuk duhet të nënvlerësohet.

  • “Ti mund ta besh këtë (ti mund t´ia arrish qëllimit).”
  • “Unë krenohem me ty.”
  • “Provoje lirisht, nëse nuk funksionon, unë do të ndihmoj”.

Fjalitë e tilla kanë një efekt të fuqishëm dhe do të rrisin vetëvlerësimin e fëmijës suaj.

Nëse, nga ana tjetër, një fëmijë vazhdimisht dëgjon atë që nuk po shkon mirë, atëherë ata shpejt zhvillojnë një pamje të njëanshme të vetvetes.

  • ” Bëje vetëm me shumë kujdes!”
  • ” E dija se kjo keq do përfundonte”.
  • “Ishte e qartë në matematikë nuk do ia arrije qëllimit”.

Të gjitha këto janë mesazhe negative që dobësojnë vetëbesimin. Në vend të kësaj, krijoni një atmosferë inkurajimi.

Sidoqoftë, ndonjëherë, kritikat nuk mund të shmangen, kur kemi të bëjmë me fëmijët. Duke vepruar kështu, duhet të keni parasysh se sa shkatërruese mund të jenë disa thënie kritike. Duke pasur këtë në mendje, ju duhet të shprehni kritikën tuaj sa më mesatarisht, me kujdes dhe me maturi. Dhe sa më shumë që ka një vlerësim dhe njohjeje të mirë për fëmijët tuaj, aq më shumë ka të ngjarë që kritikat të pranohen me veshë të hapur.

Dobësitë janë normale

Rastësisht, çdo formë inkurajimi dhe lavdërimi duhet të jetë e përshtatshme dhe realiste në mënyrë që fëmijët të mos zhvillojnë një imazh të rremë për veten e tij. Çdo fëmijë ka dobësi dhe kufizime që nuk duhet të injorohen. Tregoni për dobësitë tuaja dhe si i trajtoni ato.

Përvojat e tilla personale mund ta ndihmojnë vajzën tuaj të trajtojë vetëbesimet e dështimeve të saj. Sa më i mirë të jetë vetëvlerësimi i një fëmije, aq më lehtë është t’i motivosh fëmijët të punojnë në pikat e tyre më pak të forta.

Ky artikull është shkruar nga Sonja Brocksieper, nga gjermanishtja Sherif Ramabaja

 

Sonja Brocksieper  është një pedagoge e kualifikuar . Ajo jeton me familjen e saj në Remscheid dhe punon për Team.F. sonja-brocksieper.de

 

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Loading…

0

Gjermania pa Merkelin, Turqia pa Erdoganin

Rankoviqi ishte dora e djathtë e Titos