in

Stephanie zu Guttenberg për arsimin: SHBA luajnë në Champions Ligë, ne vetëm në ligën rajonale

Sistemi shkollor amerikan është dukshëm superior ndaj tonës, veçanërisht kur bëhet fjalë për dixhitalizimin, thotë Stephanie zu Guttenberg.

Sistemi arsimor gjerman nuk po ecën mirë, kjo nuk u vërejt vetëm në pandeminë e koronës. Stephanie zu Guttenberg shpjegon se si Shtetet e Bashkuara janë kilometra përpara Gjermanisë – dhe pse ne më në fund duhet të jemi në gjendje të pretendojmë se jemi përsëri kampione botërore në arsim.

 

Për dhjetë vjet përjetova shkollën dhe sistemin arsimor amerikan nga brenda pothuajse çdo ditë. Dy vajzat e mia vijonin shkollimin atje si në institucionet publike, ashtu edhe në ato private. Edhe në Gjermani, unë kam ndjekur shkollat publike dhe private prej vitesh dhe flisja për këtë me nxënës, mësues, prindër dhe politikanë në mënyrë të rregullt. Kur më pyesin se çfarë po shkon keq në këtë vend, unë gjithmonë arrij në të njëjtin përfundim: Gjermania nuk është vetëm prapa SHBA -ve (dhe vendeve të tjera) për sa i përket arsimit, digjitalizimit dhe transformimit, por ne tani e kemi humbur plotësisht lidhjen me bashkësinë ndërkombëtare. Sistemi ynë arsimor – duhet thënë kaq qartë – është në nivelin e ligës rajonale sot, Liga e Kampionëve luhet diku tjetër. Si kemi lejuar që të ndodhte kjo?

Kur krahasoni për herë të parë një klasë amerikane të një shkolle të mesme publike (klasa 5-8) me një shkollë të mesme të bashkangjitur (klasa 9-12), menjëherë vëren se asnjë nxënës nuk ulet në bankë atje pa një kompjuter portativ (ju nuk mund të shihni smartphone në klasë). Shpesh ka fletore, libra shkollorë dhe stilolapsa pranë laptopëve. Pra, nuk është rasti që të gjitha mësimet zhvillohen vetëm në kompjuter. Por jo pa njërën. Ky është ndoshta dallimi më serioz midis SHBA dhe Gjermanisë: 98 përqind e shkollave në SHBA kanë qasje në internet, në Gjermani është pothuajse 40 përqind.

 

Arsimi në SHBA: anatomi praktike, sporte me aplikacione

 

Nëse do të pyesnit një nga nxënësit amerikan se si duket dita e tij ose e saj, ai ose ajo do të shikonte në platformën e brendshme të shkollës (në komjuter) dhe do t’ju tregonte orarin e saktë të ditës së shkollës në ekran dhe do t’i përgjigjej email -eve që vijnë referimi i mësuesve për detyrat e shtëpisë, lëndët dhe materialin kërkimor. Secili nxënës ka adresën e tij të postës elektronike të dhënë nga shkolla. Të gjithë janë regjistruar në rrjetin e shkollës. Laptopët do të ngarkohen me programin më të fundit shkollor në fillim të vitit. Dhe kjo nga departamenti i TI -së i vetë shkollës. Është e rëndësishme që ky departament të ekzistojë, sepse mësuesit duhet të jenë mësues dhe jo specialistë të IT. Si prind, kam qasjen time në platformën shkollore të fëmijës tim dhe mund të shikoj notat, detyrat e shtëpisë, ngjarjet dhe kontaktet. Kalendari shkollor i fëmijëve të mi është i sinkronizuar me timin.

Vazhdon edhe më… Vështrimi i dytë në klasë: Nga klasa e 5 -të e tutje, prezantimet në Powerpoint mbahen me ndihmën e mediave dixhitale. Detyrat e shkruara të shtëpisë shpesh krijohen në Google Docs dhe ngarkohen menjëherë në platformë. Kjo është bërë edhe në mënyrë që mësuesit të shohin sa gjatë dhe kush ka punuar saktësisht në dokument. Në klasën e 6 -të, nxënësve amerikanë të magjepsur printuan një zemër njerëzore duke përdorur printera 3D në mësimet e biologjisë. Anatominë që mund të prekni. Në mësimet sportive, studentët ballafaqohen me bio-ritmin e tyre, vlerat e tyre të qëndrueshmërisë ose sekuencën e tyre të lëvizjes përmes një aplikacioni. E gjithë kjo është për të ndihmuar nxënësit të zhvillojnë aftësi për zgjidhjen e problemeve në një moshë të re që i kombinojnë me kreativitetin dhe argëtimin.

Çfarë vëreni tjetër? Kudo, fokusi është te mësuesi. Ai drejton mësimet, motivon nxënësit, i nxit ata. Ndihmat dixhitale janë natyrisht pjesë e mësimit sepse e bëjnë atë më emocionues, më të larmishëm, më krijues dhe më të lehtë. Mësimi dhe përdorimi i saktë i mediave dixhitale është në pjesën e 1×1 të vogël. Sepse pa njohurinë e duhur – kjo është e ankoruar tashmë në sistemin arsimor të SHBA si një parim udhëzues – fëmijët dhe të rinjtë nuk do të jenë në gjendje të konkurrojnë në tregun global.

Projektori i sipërm si një simbol i lëndës së mbetur

Kthehu në tokën e poetëve dhe mendimtarëve, në Gjermani. Toka pa burime natyrore, por me shumë potencial midis dy veshëve. “Made in Germany” ende ka vlerë. Inxhinieria gjermane është ende një vulë e cilësisë në të gjithë botën. Ka shumë për çka, me të drejtë mund të jemi krenarë në atdheun tonë. Por sa kohë do të jetë kështu?

Çdokush që hyn në një klasë gjermane sot mund të ndiejë ende shpirtin e Humboldit. Fatkeqësisht, shumë klasa ende duken si nga një epokë e shkuar. Krahasuar me SHBA -në, më duket sikur jam katapultuar në të kaluarën të paktën për 100 vjet. Jo për shkak të fëmijëve dhe të rinjve. Ata janë kureshtarë dhe kuriozë si kudo. Jo, por ka sinjale të tjera: dërrasat e zezë, busullat e mëdha, sundimtarët dhe sheshet e vendosur në mur. Dhe ajo që më trondit gjithmonë: edhe projektuesi i sipërm është akoma atje! Edhe më shumë: Kjo pjesë është një nga pajisjet e pakta teknike që punojnë me energji elektrike në klasat gjermaneSeriozisht: a është përgjigjja ynë projektuesi i sipërm për shekullin 21?

Një gjë është e sigurt: media dixhitale përdoret më pak se një herë në javë në gjysmën e shkollave gjermane. Ende ka dhoma kompjuterike individuale në shkolla që ende duken si ato kur unë fillova shkollën. Dhe ato ende quhen si dikur: dhoma EDP. Me pak fjalë: është pak a shumë si të kesh zbritur në muzeun e shkollës. Pajisjet kompjuterike në shkolla janë vazhdimisht të papërshtatshme. Kur u pyet nga Westdeutscher Rundfunk, “Çfarë notë do t’i jepnit shkollës tuaj nëse bëhet fjalë për pajisjen e saj me tableta, WiFi, tabela të zgjuara ose kompjuterë?”, nxënësit nga të gjitha klasat dhanë pajisjen e tabletave me notën 4.6, dmth: e fortë në rrezik të zhvendosjes.

Mësuesit tanë kanë nevojë për aftësi dixhitale

Problemi përveç mungesës së pajisjeve: Mësuesve në Gjermani u mungojnë aftësitë digjitale. Studimi krahasues ndërkombëtar “Studimi Ndërkombëtar i Shkrim-leximit të Kompjuterit dhe Informacionit” (ICILS-2018) zbuloi se vetëm rreth 23 përqind e mësuesve që mësojnë nxënësit e klasës së tetë përdorin media dixhitale në klasat e tyre çdo ditë. Kështu Gjermania është shumë nën mesataren ndërkombëtare prej rreth 48 përqind.

Studimet aktuale tregojnë gjithashtu se vetëm një pjesë e vogël e mësuesve marrin pjesë në kurse trajnimi të lidhura me dixhitalizimin dhe vetëm shumë pak mësues ulen në klasa për përdorimin e mediave dixhitale. Kur bëhet fjalë për trajnimin dixhital të mësuesve, Gjermania u rendit e 76 -ta nga 78 në një studim ndërkombëtar! Vendi i poetëve dhe mendimtarëve, shpikësve dhe inxhinierëve, „po lulëzon“, ndërsa vendet e tjera i njohën shenjat e kohëve vite më parë, në mos dekada. Me fjalë të tjera: nxënësit tanë nuk janë të trajnuar në mënyrë dixhitale dhe për këtë arsye kanë një disavantazh të qartë konkurrues.

Ne duhet të insistojmë të bëhemi përsëri kampion botëror në arsim!

Në Gjermani ne flasim shpesh dhe me kënaqësi për barazinë sociale në arsim. Drejtësia arsimore sociale do të arrihet vetëm nëse mund t’u japim të gjithë nxënësve tanë mjetet e duhura për një të ardhme në tregun e punës dhe në konkurrencën globale. Sidoqoftë, konkurrueshmëria dixhitale e Gjermanisë u përkeqësua me minus 176 pikë nga 2018 në 2020. Në krahasim, Kanadaja me +47 dhe Italia me +34 pikë.

Për të qenë të qartë: Përdorimi i përditshëm i mediave dixhitale në shkolla nuk është “përdorimi i teknologjive të ardhshme”. Duhet të bëhet një realitet i përditshëm dje dhe jo sot. Ashtë një mister për mua pse tema e edukimit u neglizhua në fushatën zgjedhore të muajve të fundit. Kam studiuar programet arsimore të të gjitha partive kryesore. Edhe nëse të gjitha masat e përfshira në të (dhe ne e dimë që kjo nuk do të ndodhë kurrë) të zbatoheshin, ne nuk do t’i afroheshim çështjes së barazisë arsimore edhe në 100 vjet. Kjo është një aktakuzë!

Presidenti amerikan Joe Biden tha fjalinë e mëposhtme në fushatën e tij elektorale 2020: “Çdo vend që do të na edukojë nga jashtë, do të na konkurrojë po ashtu nga jashtë.” Biden e kuptoi se SHBA mund të vazhdojë me konkurrencën globale vetëm nëse shkon në krye me arsimimin e saj. Dhe mos më keqkuptoni: edhe SHBA ka mjaft probleme dhe vështirësi në vendin e saj. Edhe në arsim, gjërat nuk shkojnë gjithmonë mirë. Por ata të paktën formulojnë pretendimin për t’u bërë kampion bote në arsim! Ku, ju lutem, është qëllimi ynë për ta vënë veten përsëri në krye për sa i përket teknologjisë arsimore? E vërteta është: ne as nuk e shprehim më!

Arsimi duhet të jetë përparësia jonë kryesore, krahas klimës. Duhet të ketë një goditje në këtë vend. Ne ua kemi borxh fëmijëve në Gjermani, potencialit të tyre dhe gjithë vendit tonë.

Nga Gjermanishtja Sherif Ramabaja

 

Rreth ekspertes

Stephanie zu Guttenberg është një eksperte, autore dhe docente e kërkuar për edukimin dixhital dhe mediatik për më shumë se 20 vjet. Një fokus i punës së saj janë rreziqet, sfidat dhe rreziqet që sjell dixhitalizimi me fëmijët dhe familjet e tyre. Zu Guttenberg do të donte të përcillte njohurinë e saj të thelluar në mënyrë që të promovojë në mënyrë proaktive zhvillimin dixhital dhe angazhimin qytetar. Ajo nuk ka frikë të vëjë gishtin në plagë, për të rritur ndërgjegjësimin shoqëror për anën e errët të revolucionit dixhital. Nga ngacmimi kibernetik në kujdesin kibernetik, nga seksi tek pornografia e fëmijëve dhe tejkalimi i traumave: Fokusi juaj është gjithmonë në mbrojtjen e anëtarëve më të dobët të shoqërisë sonë. Mund të gjeni më shumë rreth projekteve të tyre në zu GuttenbergsProfilin në Instagram ose faqen e tyre të internetit .

 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Loading…

0

Rama i reagon Berishës !

Nata e fantazmave