in

Promovimi i romanit "Rrushja" në Pejë

Promovimi i romanit “Rrushja” në bibliotekën  “Azem Shkreli” në Pejë u prit me intresim nga të pranishmit e shumtë, të cilët nga autori morën informacione rreth prosedeut të romanit, ku faktet e vërteta te një paramilitari serb të zënë peng nga NATO pasqyrojnë fushatën e dhunimeve të kryera nga njësi të posaçme në dy qendra (në afërsi të Gjakovës dhe tjetra në Drenicë). Paramilitari serb, i cili do të vritet në një spital psikiatrik në Skandinavi që të pengohen dëshmitë e tij në tribunalin e Hagës, ia del të fsheh një ditarë të dhunimeve, që e përhap një moter medicinale, që po ashtu vritet. 

Sipas autorit, ditari i paramilitarit serb, kthehet në një rrëfim tronditës imagjinar, ku dhunimi shfaqet si pjesë e konceptit hegjemonist serb për prekjen e kodit gjenetik dhe atij moral të shqiptarëve, siç u vepruar edhe në Bosnje. Autori tha se,meqë politika jonë e ka anashkaluar këtë fakt ose e ka fshehur qëllimisht nga shkaku që të “ruhet i papërlyer diskursi i fitimtarëve” në vend të viktimës, siç kanë qenë shqiptarët në raport me hegjemonzmin serb prej më shumë se një shekulli, letërsia ka për detyrë të paraqesë dimension tragjik të njërit ndër aktet më të rënda të krimeve kundër njerëzimit, të kryera gjatë luftës së fundit në Kosovë nga soldateska serbe në bashkëpunim me klerin orotodoks serb, me çka do të pengohet çfarëdo përpjekje që krimet e tilla të  anashkalohen nga gjoja “pamundësia e dokumentimit gjatë kohës së kryerjes”, në përputhje me kalkulimet politike të Beogradit në sferën gjeopolitike midis Perëndimit dhe Rusisë, siç po tentohet!

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Loading…

0

Besimtarë dhe frekuenutes të rregullt të xhamive e përdhunuan të mituren

Në 70-vjetorin e lindjes, Zejnullah Rrahmani promovon veprat ‘Djemtë e Ballofcit’ dhe ‘Deti i Zi’