in

Nga Bosnja tre persona në listën e zezë të SHBA-ve, mes tyre edhe ish kreu i shërbimit sekret

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë shtuar tre persona të tjerë nga Bosnja dhe Hercegovina në listën e zezë, të cilët janë cilësuar si kërcënim për stabilitetin rajonal, besimin institucional dhe qeverisjen demokratike në Ballkanin Perëndimor.

Osman Mehmedagiç, ish-drejtori i Agjencisë së Inteligjencës dhe Sigurisë së Bosnje-Hercegovinës, është nën sanksionet e SHBA-së dhe akuzohet nga SHBA për abuzim me kompaninë shtetërore të telekomunikacionit në favor të Partisë së Veprimit Demokratik (SDA).Ata pretendojnë se Mehmedagiç ka bashkëpunuar me rrjete kriminale për të pasuruar veten dhe partinë e tij.

Në listën e zezë është edhe Dragan Stankoviq, i cili si drejtor i Administratës për Çështjet Juridike Gjeodezike dhe Pronësore të entitetit boshnjak Republika Srpska, ka vënë në dyshim drejtpërdrejt rendin kushtetues të Bosnjë-Hercegovinës.

Është sanksionuar edhe Edin Gaçanin, me shpjegimin se ai është një nga shpërndarësit më të mëdhenj të drogës në botë.

“Tre individët kundër të cilëve ne po ndërmarrim veprime sot paraqesin një kërcënim për stabilitetin rajonal, minojnë besimin në institucione dhe aspiratat e atyre që kërkojnë të vendosin qeverisje demokratike në Ballkanin Perëndimor,” tha Brian E. Nelson.

“Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të vazhdojnë të veprojnë kundër atyre që janë përgjegjës për korrupsionin dhe minimin e marrëveshjeve dhe institucioneve të pasluftës të krijuara pas Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit të fituar me vështirësi.”

Njoftimi i plotë

Zyra e Departamentit të Thesarit të SHBA-së për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) caktoi sot tre individë në Bosnje dhe Hercegovinë (BiH) në përputhje me Urdhrat Ekzekutiv (E.O.) 14033 ose E.O. 14059.

Këto emërtime bazohen në sanksionet e tjera të fundit të OFAC në rajon dhe, së bashku nënvizojnë gatishmërinë e Shteteve të Bashkuara për të mbajtur përgjegjës ata që po minojnë institucionet demokratike dhe po çojnë përpara axhendat e tyre për përfitime politike dhe personale, në kurriz të paqes, stabilitetit dhe përparimit në Ballkanin Perëndimor.

“Tre individët e caktuar sot përbëjnë një kërcënim për stabilitetin rajonal, besimin institucional dhe aspiratat e atyre që kërkojnë qeverisje demokratike në Ballkanin Perëndimor,” tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare, Brian E. Nelson.

“Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të vënë në shënjestër ata që përjetësojnë korrupsionin dhe minojnë marrëveshjet dhe institucionet e pasluftës të krijuara si pjesë e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit të fituar me vështirësi.”

Perjetesimi i korrupsionit duke keqpërdorur burimet shtetërore për të fitime të partisë

Në cilësinë e tij zyrtare si Drejtor i Përgjithshëm për Agjencinë e Sigurisë së Inteligjencës së BiH-së, shtetasi i BiH-së Osman “Osmica” Mehmedagiç keqpërdori një kompani telekomunikacioni në pronësi shtetërore për të mirën e Partisë së Veprimit Demokratik (SDA), një nga partitë më të mëdha politike të BiH-së.

Mehmedagiç përdori kompaninë shtetërore të telekomunikacionit BH Telecom për të mbledhur aktivitetin celular ndaj politikanëve të BiH që nuk ishin të lidhur me SDA.

Mehmedagiç udhëzoi gjithashtu një individ të monitoronte një zyrtar qeveritar të lidhur me një parti opozitare të njësisë Republika Srpska (RS).

Përveç kësaj, Mehmedagiç ka përdorur pozicionin, kërcënimet dhe lidhjet e tij për të ndikuar kandidatët nga “Osmorka” (“Tetë”), një grup partish boshnjake dhe qytetare nga BiH, për të mbështetur SDA.

Gjithashtu ka informacione të besueshme se Mehmedagiç ka bashkëpunuar me rrjete kriminale për të pasuruar veten dhe partinë e tij politike.

OFAC sot cakton Mehmedagic në bazë të E.O. 14033 për të qenë bashkëpunëtor, ose i përfshirë në mënyrë të drejtpërdrejtë ose të tërthortë në, korrupsionin në lidhje me Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë korrupsionin nga, në emër, ose të lidhur ndryshe me një qeveri në Ballkanin Perëndimor, ose një zyrtar aktual ose ish-qeveritar në çdo nivel të qeverisë në Ballkanin Perëndimor, të tilla si shpërdorimi i aseteve publike, shpronësimi i aseteve private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet.

Pengimi ose kërcënimi i zbatimit të marrëveshjes së paqes së Daytonit

Si ushtrues detyre i drejtorit dhe më vonë Drejtori i Administratës së Republika Srpska për Çështjet Gjeodezike dhe Pronësore (RUGIP), shtetasi i BiH-së Dragan Stankoviç (Stankoviç) drejtoi agjencinë përgjegjëse për ligjin e pronës së paluajtshme të RS të prillit 2022 që kundërshtoi drejtpërdrejt rendin kushtetues të BiH-së, i cili minon Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit.

Siç është vendosur në Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit të vitit 1995, e cila përfshin kushtetutën e sotme të BiH dhe vazhdon të jetë baza për strukturën e qeverisjes së BiH, BiH përbëhet nga dy entitete: Federata e Bosnjë dhe Hercegovinës (FBiH) dhe Republika Srpska.

Ligji i pronës së RS-së tentoi uzurpimin e autoritetit shtetëror të BiH mbi pronën shtetërore të vendosur në RS në kundërshtim me vendimet e Gjykatës Kushtetuese të BiH-së, Kushtetutën e BiH-së dhe një ndalim të përdorimit të pronës shtetërore të 2005 të vendosur nga Zyra e Përfaqësuesit të Lartë.

Në deklaratat e tij publike mbi ligjin e pronës që i bën jehonë atyre të presidentit të RS të sanksionuar nga SHBA, Milorad Dodik dhe udhëheqësve të tjerë të RS, Stankoviç pohoi se shteti nuk ka autoritet mbi pronën e paluajtshme të vendosur në RS.

Më 22 shtator 2022, Gjykata Kushtetuese e BiH arriti në përfundimin se ligji mbi pronën, ashtu si paraardhësit e tij, binte ndesh me Kushtetutën e BiH, e cila është e bashkangjitur tërësisht si Aneksi IV i Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit.

OFAC sot cakton Stankoviqin në bazë të E.O. 14033 për të qenë përgjegjës ose bashkëpunëtor në, ose përfshirje direkt ose indirekt në një akt që ka penguar ose kërcënuar zbatimin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit.

Trafikant i rëndësishëm i narkotikëve në Ballkan që kontribuon në përhapjen e drogave të paligjshme

Edin Gacanin (Gacanin) është një nga trafikantët më pjellorë të drogës në botë.

Me origjinë nga Sarajeva, Gaçanin është kreu i kartelit Tito dhe Dino, i cili përfshin anëtarët e familjes dhe miqtë e tij nga BiH.

Përveç përpjekjeve për trafikimin e narkotikëve në shumë vende, karteli i Gacanin është i përfshirë në pastrim parash dhe është i lidhur ngushtë me Grupin e Krimit të Organizuar Kinahan, një organizatë kriminale transnacionale e caktuar më parë nga OFAC në përputhje me E.O. 13581, i ndryshuar nga E.O. 13863, për rolin e saj si një organizatë e rëndësishme kriminale transnacionale.

OFAC sot cakton Gacanin në bazë të E.O. 14059 për përfshirje ose tentativë për t’u përfshirë në aktivitete ose transaksione që kanë kontribuar materialisht ose paraqesin një rrezik të konsiderueshëm për të kontribuar materialisht në përhapjen ndërkombëtare të drogave të paligjshme ose mjeteve të tyre të prodhimit.

Sanksionet e sotme kundër Gacanin u koordinuan ngushtë me Administratën Amerikane të Zbatimit të Drogës, Agjencinë e Bashkimit Evropian për Bashkëpunim në Zbatimin e Ligjit (Europol) dhe qeveritë e Holandës, Francës dhe Belgjikës.

Ndikimet e sanksioneve

Si rezultat i veprimit të sotëm, të gjitha pronat dhe interesat në pronën e personave të caktuar të përshkruar më sipër që janë në Shtetet e Bashkuara ose në zotërim ose kontroll të personave amerikanë janë bllokuar dhe duhet të raportohen në OFAC.

Gjithashtu, çdo subjekt që është në pronësi të drejtpërdrejtë ose të tërthortë, individualisht ose në total, 50 për qind ose më shumë nga një ose më shumë persona të bllokuar gjithashtu bllokohet.

Të gjitha transaksionet nga personat e SHBA-së brenda (ose që kalojnë tranzit) në Shtetet e Bashkuara që përfshijnë ndonjë pronë ose interes në pronën e personave të caktuar ose të bllokuar ndryshe janë të ndaluara, përveç nëse autorizohen nga një licencë e përgjithshme ose specifike e lëshuar nga OFAC, ose përjashtohen.

Ndalimet përfshijnë dhënien e çdo kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga, për, ose në dobi të çdo personi të bllokuar, ose marrjen e ndonjë kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga çdo person i tillë.

Përveç kësaj, institucionet financiare dhe personat e tjerë që angazhohen në transaksione ose aktivitete të caktuara me subjektet dhe individët e sanksionuar mund të ekspozohen ndaj sanksioneve ose t’i nënshtrohen një veprimi përmbarimor.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Loading…

0

Unë nuk futem në qefin për së gjalli

Di Caprio reagon pas shpalljes së lumit Vjosa Park Kombëtar