in

"Kemi nevojë për mësues që janë entuziastë për dixhitalin": autorja bën thirrje që shkolla të ndryshojë që tani

Autore Isabelle Liegl, nga gjermanishtja Sherif Ramabaja

Fakti që mësimet në Gjermani mezi dixhitalizohen pjesërisht mbetet në ndërgjegjen e mësuesve. Autorja e librit Isabelle Liegl bën thirrje për trajnim dixhital. Ajo thotë: Na duhen më shumë projekte dritëdhënëse. Dhe shkolla duhet të ndryshohet sot – jo nesër.

Përveç faktit që – ose ndoshta duke e shikuar tash sepse – shumica e mësuesve tanë janë ende të mendimit se mësimet dixhitale mund t’i motivojnë nxënësit, por nuk mund të kontribuojnë vërtet në suksesin e të mësuarit individual, ata kanë pak ose aspak njohuri për përdorimin e teknologjisë dixhitale, me kuptim didaktik në klasë.

Pse ? Sepse në shtetin tonë federal, teknologjia dixhitale ende nuk është e integruar sistematikisht në trajnimin dhe arsimin e mëtejshëm, i cili gjithashtu ndryshon shumë nga njëri-tjetri në varësi të shtetit federal dhe fushës arsimore.

Në Bavari, 120,000 mësues thuhet se kanë përfunduar trajnimin dixhital deri në fund të vitit dhe 90 përqind e 1,700 mësuesve të anketuar nga instituti i trajnimit në internet Fobizz, e perceptojnë situatën aktuale të paktën si një mundësi për arsimin e tyre dixhital.

Mësuesit duhet të shfrytëzojnë botën e fëmijëve

Kur mësuesit mësojnë të zgjedhin pse dhe kur, cila metodë dixhitale ose mjet dixhital, u përshtatet nxënësve të tyre dhe i promovojnë dhe sfidojnë ata në specialitetin e tyre, atëherë ata duhet të përfshihen në botën e nxënësve të tyre. Kjo nuk është aq e lehtë për shumë, sepse 12.4 përqind e mësuesve tanë janë 60 vjeç ose më të vjetër.

Ne gjithashtu kemi panaire trajnimi me një gamë të gjerë të ofertave private dhe publike për mësuesit dhe drejtorët e shkollave. Oferta që për fat të keq përdoren rrallë vullnetarisht nga shkollat dhe mësuesit, qoftë për shkak të mungesës së mësuesve, sepse koha e lirë duhet sakrifikuar, ose për shkak të mungesës së pajisjeve, nga mosinteresimi ose për shkak të pengesave burokratike.

Shoqata e industrisë Bitkom po bën thirrje që mësuesit të trajnohen menjëherë dhe, mbi të gjitha, në mënyrë të vazhdueshme në të gjithë vendin – jo jashtë shkollës, por më tepër të integruar në jetën e përditshme shkollore në formën e kurseve të shumta mikro-trajnuese, nëse është e mundur, sepse trajnimi dixhital dhe arsimi i mëtejshëm është një detyrë e përhershme.

Për më tepër, anëtarët e Bundestagut Schön, Schipanski dhe Kemmer po bëjnë thirrje për krijimin e një platforme trajnimi për mësuesit, zhvillimin e një platforme arsimore mbarëkombëtare që bashkon materiale mësimore nga të gjithë ofruesit dhe licencimin e mjeteve mësimore dixhitale.

Vendet janë përgjegjëse për arsimimin e vazhdueshëm për mësuesit

Ndërsa aksesi në WiFi, cloud shkollor dhe laptopë është një përgjegjësi federale, janë shtetet federale ato që janë përgjegjëse për arsimimin dixhital të mëtejshëm të mësuesve – dhe ata bëjnë pak! Kryetarja e Shoqatës Gjermane të Filologëve, Susanne Lin-Klitzing, është duke pritur mundësi të mëtejshme trajnimi për 200,000 mësues të shkollave të mesme.

Por nëse flisni me ata që janë përgjegjës për trajnimin shtetëror, do të dëgjoni, sikur do të ishin befasuar, shqetësime në vend të reagimeve pozitive në lidhje me prezantimin aktual dhe dinamik të punëtorive më të rëndësishme në vend.

Mësuesit do të ishin të ndrojtur, thjesht trajnimi i mësuesve do të llogaritej si i komplikuar.

Çfarë është injoruar plotësisht në këtë strategji të shmangies: Sa mjete dhe fletëpalosje të mira dixhitale u botuan në fillim të krizës së Koronës, gjithashtu sepse ato ishin tashmë të gatshme atje!

Edhe nëse iniciativat private nuk mund të sigurojnë që me të vërtetë të gjithë mësuesit inkurajohen, ose detyrohen të marrin pjesë në trajnime të mëtejshme, edhe nëse nuk mund të kontrollohen nëse mësuesit qëndrojnë mes tyre dhe i shmangen kontaktit me biznesin dhe kërkimin, ata japin një kontribut të rëndësishëm në zhvillimin e ardhshëm të shkollave tona.

Në Mars dhe Prill 2020, qindra vullnetarë krijuan së bashku “një bazë njohurish për arsimin modern në internet” dhe biblioteka e mediave e institutit mediatik të shteteve federale FWU mbanin mijëra filma arsimorë, fletë pune dhe galeri figurash sipas planprogrameve të federatës.

Oferta të shumta për mësimdhënie dhe mësimnxënie dixhitale

Edukatori i medias Frederik Wittmann gjithashtu vuri në dispozicion mjete dhe materiale dixhitale për të gjitha subjektet në fillim të pandemisë. Tre mësues kanë bashkuar forcat për të formuar rrjetin dixhital DIY dhe po u mësojnë mësuesve të tjerë, pse ka kuptim të shpërndahet klasa nëpër dhoma të ndryshme dixhitale në mënyrë që të jenë në gjendje të trajnojnë saktësisht nxënës të ditur dhe të dobët.

Dhe moduli në internet “Të Mësuarit në Shtëpi” nga ALP (Akademia për Trajnimin e Mësuesve dhe Menaxhimin e Personelit) merr përvojën praktike të mësuesve nga të gjitha llojet e shkollave dhe përcjell punën në marrëdhënie, mësimin dhe reagimet duke përdorur mediat dixhitale. Fobizz është gjithashtu një platformë private trajnimi në internet për mësuesit që u mundëson trajnim fleksibël, në kohë dhe praktik drejtpërdrejt në shkollë dhe mbi të gjitha, së bashku me mësuesit e tjerë.

Nën moton “Shkolla nga shtëpia”, Google ofron shumë aplikime për mësimdhënie, si dhe lidhje në lidhje me arsimin dixhital. Microsoft gjithashtu ofron kurse trajnimi të avancuara për mësuesit. Dhe Kampet e zgjuara BG3000 ndihmojnë gjithashtu në trajnimin e mësuesve.

Kjo ofensive arsimore inovative ofron trajnim për të gjithë stafin mësimor të një shkolle, të përshtatur individualisht për nevojat e sistemit shkollor dhe kërkesat e mësuesve. Fokusi është në parandalimin, ngacmimin në internet, mbrojtjen e të dhënave dhe mësimin dixhital. Janë përcjellë aspektet teknike dhe pedagogjiko-didaktike të mësimdhënies dixhitale dhe implementimi i tyre ilustrohet duke përdorur shembuj dhe raporte të përvojave.

Kampet Smart për mësuesit dhe nxënësit duan të japin aftësi të reja, impulse moderne të mësimdhënies dhe të të nxënit për mësimdhënien bashkëkohore dhe një pamje profesionale të realitetit dixhital.

Kemi nevojë për më shumë projekte të dijes

Shoqata e industrisë Bitkom shpërblen shkollat për konceptin e tyre dixhital si “Shkolla të zgjuara”, deri më tani 41 shkolla në 14 shtete federale. Këto shkolla quhen far sepse ato ofrojnë koncepte digjitale pedagogjike dhe kanë njohuri didaktike, që duhet të kenë të gjitha shkollat.

Ashtu si Shkollat Ndërkombëtare, ato janë një model për shkollat dhe mësuesit e prapambetur, sepse asgjë nuk është më e lehtë sesa të shikosh atë që të tjerët, padyshim se po bëjnë mirë dhe me sukses, dhe pastaj ta adaptojnë dhe kopjojnë atë. Ky është gjithashtu trajnim i mëtejshëm. Pastaj janë formatet dixhitale të tutorëve #Molol, WES4.0, Eduswabia ose “Digitale Schule Bayern” për arsimtarët.

Trajnimi i avancuar i Shkollës Mobile Oldenburg (Molol) është burimi i të gjitha bazave të tjera të koncepteve të trajnimit të avancuar nga mësuesit për mësuesit dhe si i tillë jashtëzakonisht i suksesshëm. Ajo arrin më shumë mësues në Gjermani se çdo iniciativë tjetër shtetërore ose private. Ekzistojnë punëtori për fillestarët (si të përdorin një tabletë) dhe për të avancuar (aplikacione për reagime ose metoda “klasa e kthyer”).

Ju mund të mësoni në sekuenca të shkurtra minutash, pastaj bëni pyetje dhe praktikoni. Mbi të gjitha, megjithatë, njohuritë e fituara rishtas barten në shkollat e tyre nga mësuesit, të cilët zbatojnë kurset e kërkuara të mikro-trajnimit si “meze të mesme” për kolegët e tyre. Bavaria e Epërme ka filluar të dërgojë një ekip të tillë mobil trajnimi në shkolla për të mbajtur punëtori dhe grupe pune atje.

Forca lëvizëse janë mësuesit që janë entuziastë për teknologjinë dixhitale, të cilët “e dinë që shkollat duhet të ndryshojnë sot, jo nesër”.

Rreth Autores

Isabelle Liegl ka një doktoraturë në administratën e biznesit dhe është nënë e dy djemve. Pasi punoi për një kompani ndërkombëtare kompjuterike, Liegl u bë një këshilltare e pavarur e personelit. Në 2001 ajo themeloi një kompani të dizajnit të brendshëm që drejton edhe sot.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Loading…

0

Sot 80- vjet, në Kosovë shkeli misioni i parë shkollor nga Shqipëria

Vajza shqiptare, fotografia që zbukuroi “New York Times” më 1911