in

Çka nëse Albin Kurti i pranon kërkesat e EU, të Serbisë dhe të SHBA për Asociacionin?!

Sherif Ramabaja

Kur është fjala për të drejta më të mëdha të një komuniteti, siç po quhet në këtë rast Asociacioni, në perëndim do të pranohej si diçka e madhërishme, normale, po kur është fjala për popujt hegjemonist siç janë serbët e rusët, duhet gjykuar në prapavinë e tyre.

Pra shqiptarëve po u dhemb se nuk po kuptohen intrigat apo qëllimet e tilla, apo qëllimisht Serbisë po i dhurohet një rol i ri në Ilirik.

Nëse është fjala për një rol të ri, që ashtu mund të kuptohet, do të duhej që të gjitha shtetet e Ilirikut të reagonin një zërit.

Krejtësisht normale do të ishte sikur ky Asociacion të ishte për popujt e tjerë perëndimore, gjermanët, francezët, italianët, zviceranët, amerikanët, kanadezët, danezët, suedezët etj. që nuk do ta kishin me djallëzi, krijimin e Botës Serbe, siç mendojnë kështu serbët.

Prandaj një Asociacion i tillë, çfarë po kërkojnë perëndimorët, do të ishte një vetëvrasje për Kosovën. Do të ishte një shpërbërje për Kosovën. Do të ishte

 një luftë e pashmangshme mes shqiptarëve dhe serbëve, që ekziston rreziku  ta ndizte tërë rajonin.

 Ndoshta përfundimisht kjo po kërkohet. Me përfundimin e konfliktit Rusi – Ukrainë, apo me shpërbërjen e Rusisë, logjikisht do të kuptohej edhe një gjunjëzim për Serbinë. Ky gjunjëzim për Serbinë do të arrihej vetëm me ndezjen e konfliktit Kosovë – Serbi, si dy popuj skajshmërisht të armiqësuar mes vete, nga shkaku se shqiptarët serbët i marrin si pushtues të trojeve të tyre, kurse serbët në mentalitetin dhe programin nacional të tyre punojnë, në zhdukjen e etnitetit shqiptar.

Shtrohet pyetja: se si do ta menaxhonte këtë, po të ishte gjallë Rugova? Si do ta menaxhonte këtë Demaçi? E si do ta menaxhonte këtë Qosja? Si do ta menaxhonin anëtarët apo liderët opozitar? Apo si po e menaxhon këtë sot Albin Kurti, i cili po ballafaqohet me këtë çështje?

Rugova e kishte strategjinë e tij, vetëbesimin, vizionin në të cilën besonte, po edhe për të cilën punonte me mençuri, urtësi dhe këmbëngulje. Për këtë supozohet që së pari do të angazhohej për ta fituar besimin e partnerëve strategjik, amerikanëve, kurse të tjerat do të rridhnin vetvetiu.

Po si po vepron Albin Kurti sot? Pse nuk i ka pas vetes së pari SHBA, sepse ato janë lokomotiva botërore, të cilët pas do ti tërhiqnin edhe evropianët?

Për t´u përgjigjur saktësisht, do të duhej analizuar edhe rrethanat e sotme strategjike botërore. Serbia qëllimisht i zvarriste bisedimet duke shpresuar në rritjen e rolit botëror të Rusisë dhe të Kinës, që ishte në rritje.

 Rusia duke menduar se i erdhi momenti e filloi agresionin mbi Ukrainën, ku Serbia sikurse Rusia të entuziazmuara pritnin fitore të shpejtë.

Kjo për fat të mirë nuk ndodhi, po Serbia ende po shpreson në ndonjë kthesë, tek e fundit edhe utopike, apo luftë atomike, ku fituese ta shihnin Rusinë.

SHBA dhe perëndimi po ashtu ndodhen në një pasiguri, duke mos e përjashtuar edhe çmendurinë e Putinit, prandaj çdo hap po e masin e çmasin, duke tentuar edhe në largimin e Serbisë nga Rusia. Përpjekje nga frika, në mos zgjerimit të konfliktit në Ilirik.

Serbia dihet që është puthadore, puthabythe, lajkatare, vajtuese, merr rol të viktimës, i blen njerëzit. Me një femër (në Perandorinë Otomane) turqëve ua merrte një territor. Serbia të shtrihet përtoke, me të vetmin qëllim që t´ia arrij qëllimit.

 Këtë e kanë bërë me shekuj, ndaj çdo perandorie, e që e bëjnë edhe sot. Shqiptarët nuk i kanë demaskuar dhe nuk i kanë prezantuar para botës këto fakte, apo nuk kanë zhvilluar një strategji që tu kundërvihen në raste të tilla.

Sot këto fenomene i kemi para derës. Për fat të keq na mungon uniteti. Më lehtë e kemi ta akuzojmë njëri – tjetrin, se të mendojmë se si së bashku të dalim nga kjo gjendje.

 A e meriton që të bashkohemi rreth Albin Kurtit? Pyetje provokative për opozitën, rivalët dhe kundërshtarët e tij, po sikur të organizohej një referendum apo sondazh, si do të shihej rezultati ?! Ky do të ishte një argument. 

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Loading…

0

Juria e panairit të librit, ‘Tirana 2023’

Përfshihet nga flakët kati i 10-të i një pallati në Durrës