in

“Zgjoi" i Blerta Bashollit në Festivalin e Sidneit të Australisë

Për filmin tonë në prezantimin e filmave që do të shfaqen thuhet: “Kur një film fiton çmimin e madh të jurisë, çmimin e publikut dhe regjisorin më të mirë në programin e kinemasë botërore në Festivalin e Filmit Sundance, duhet të jetë diçka e veçantë. Filmi i parë i autores-regjisores Blerta Basholli është një dramë e frymëzuar nga jeta reale për një të ve të luftës në Kosovë (Yllka Gashi), plani i së cilës për të rindërtuar jetën e saj shqetëson komunitetin e saj.

Pas dy shtyrjeve për shkak të pandemisë, Festivali i 68-të i Filmit në Sidnei më në fund po mbahet.Ngjarja më e madhe vjetore e filmit në qytet do të jetë sërish ndryshe këtë vit me një shfaqje të gjerë programi në kinema nga data 3 deri më 14 nëntor dhe një program më të shkurtër online, për ata që ende preferojnë ta shikojnë në shtëpi, nga 12 deri më 21 nëntor.

Duke shpallur formacionin, regjisori Nashen Moodley tha se vonesat nga datat e mëparshme në qershor e më pas në gusht e kishin forcuar festivalin duke lejuar përzgjedhje nga festivalet kryesore ndërkombëtare. “Ata donin të merrnin më shumë filma nga Kana, disa filma nga Venecia dhe Toronto dhe disa filma të mëdhenj,” tha ai. 

“Ka funksionuar shumë mirë.”Pasi mungoi në festivalin e vitit të kaluar vetëm në internet, elementi konkurrues prej 60,000 dollarësh i programit për “filma të guximshëm” rikthehet. Dokumentarët më të mirë australianë të vitit shfaqen në një konkursin prej 10,000 dollarësh. 

Përgjatë 12 ditëve, programi i mbushur përfshin prezantime speciale, dokumentarë ndërkombëtarë, filma nga regjisore, gra evropiane, oferta muzikore në një varg Sounds On Screen etj. Ekziston gjithashtu një program Screenability për filmat që kanë të bëjnë me aftësinë e kufizuar, vepra eksperimentale në një seksion të quajtur FLUX: Art+Film, filma të shkurtër në Dendy Awards, filma familjarë, klasikë të restauruar dhe një retrospektivë për regjisorin pasues iranian Abbas Kiarostami.

Për filmin tonë në prezantimin e filmave që do të shfaqen thuhet: “Kur një film fiton çmimin e madh të jurisë, çmimin e publikut dhe regjisorin më të mirë në programin e kinemasë botërore në Festivalin e Filmit Sundance, duhet të jetë diçka e veçantë. Filmi i parë i autores-regjisores Blerta Basholli është një dramë e frymëzuar nga jeta reale për një të ve të luftës në Kosovë (Yllka Gashi), plani i së cilës për të rindërtuar jetën e saj shqetëson komunitetin e saj.

Lini një Përgjigje

Pediatri kosovar kërkon nga Qeveria ta ndalojë djepin në Kosovë: Torturë e trurit të fëmijës

Kontestimi i poshtërimit gjuhësor…