in

Xhamia e serbit në Prizren, ku faleshin turq e shqiptarë

Prej 210 vezirëve të mëdhenj që shërbyen nën sundimin e 36 sulltanëve të perandorisë osmane, sipas historianëve turq, epitetin e më të madhit vezir në historinë e perandorisë e meriton Bajica Nenadiq Sokolloviq, i njohur te ne si Gazi Mehmet Pasha ose Mehmet Pasha Sokolloviq.

Falë sistemit perandorak osman, Mehmet Pasha mbajti disa poste të ndryshme: ishte komandant i gardës perandorake (1543–1546), kapedan pashë (1546–1551), beglerbeg i Rumelisë (1551–1555), vezir i tretë (1555–1561), vezir i dytë (1561–1565), dhe si vezir i madh i perandorisë (1565–1579) shërbeu nën tre sulltanë: Sulejmanin e Madhërishëm, Selimin II dhe Muratin III.

Mehmet Pasha konsiderohet si themelues i patrikanës serbe, për shkak se nga Patrikana e Pejës, në vitin 1557, i dëboi me dhunë e masakra të tmerrshme iliroarbnorët e asaj kohe. Si figurë historike, Mehmet Pasha i bashkon si askush tjetër vllehët, çerkezët, turqit, muslimanët dhe serbët e Bosnjë Hercegovinës, Sanxhakut, Serbisë, Kosovës, Maqedonisë, Malit të Zi dhe Shqipërisë.

Në foto: disa nga objektet e ndërtuara nga Mehmet Pasha Sokolloviq, si p.sh.: xhamitë në Stamboll e Prizren, kisha mbi varrin e nënës së tij në Bosnjë e Hercegovinë, ura, hamame e shumë objekte tjera. Për nderë të Mehmet Pashë Sokolloviqit, Republika Srpska, në Andriqgrad, ka ndërtuar një kompleks të madh dedikuar këtij veziri të madh të Perandorisë Osmane.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Loading…

0

DOLI NGA SHTYPI LIBRI "2000 VJET KRISHTERIM TE SHQIPTARËT"▪︎

Për zgjedhjet, “Serbia duhet të kërkojë një marrëveshje të posaçme me Kosovën”