in

Në Serbi janë vra 35.000 hebrenj

Drejtori i kampit famëkeq të Batajnicës: drejtori i kampit, Gjorgje Kosomajac në shoqëri me oficerë gjermanë.

Sipas të dhënave të Komisionit Shtetëror, gjatë vitit 1941 e 1942, nga 39’282 hebrenj sa jetonin atëherë në Serbi, autoritetet serbe i kishin vrarë  88% prej tyre, pra rreth 35’000! 

Sipas statistikave të komunës hebreje në Beograd, në territorin e kryeqytetit serb, gjatë Luftës së Dytë Botërore janë vrarë mbi 11 mijë hebrenj nga Beogradi, Banati etj.

“Në dhjetor të vitit 1941, ishte themeluar kampi i përqendrimit Sajmishte, ku ishin burgosur 6000 gra e fëmijë. Të gjithë i kanë mbytur me frymëzënie, nga gazi i motorëve të kamionëve. Pastaj i kanë ngarkuar dhe i kanë varrosur në Jajince, në varreza masive. 

“Shfarosja ka filluar më 18 mars dhe ka përfunduar më 10 maj 1942. Asnjë hebre nuk kishte mbetur në Beograd, pos ndonjërit, aty këtu, që e kishte fshehur ndonjë njeri i mirë.

EKSPRES 10.05.2023.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Loading…

0

Dy të vdekur brenda fabrikës së Mercedesit

Me ndihmën e ekipit nga Kosova, nxirren dy turistet e vdekura në Valbonë