in

BE-ja dëshiron të zmbrapsë ndikimin e Kinës

 

Ndikimi i Kinës në botë është rritur masivisht prej vitesh, për shembull përmes projekteve ndërkombëtare si Iniciativa e Rrugës së Mëndafshit. BE-ja nuk dëshiron më të qëndrojë duarkryq: me nismën Global Gateway, Komisioni i BE-së po planifikon të investojë miliarda euro në infrastrukturën e vendeve në zhvillim.

Për të zgjeruar ndikimin e BE-së në botë, deri në 300 miliardë euro do të investohen në infrastrukturën e vendeve në zhvillim, gjatë gjashtë viteve të ardhshme. Sipas projekt-projektit të Ursula von der Leyen nga Komisioni i BE-së, paratë synohen kryesisht të investohen në projekte për përmirësimin e energjisë miqësore me mjedisin, të dhënave dhe rrjeteve të transportit. Për shembull, mund të promovohen kabllot me fibra optike për lidhje me internet me shpejtësi të lartë, linja të reja hekurudhore ose impiante për prodhimin dhe lëngëzimin e hidrogjenit të gjelbër. Nisma, e quajtur Global Gateway, do të prezantohet në Bruksel të mërkurën.

Sfondi i planeve është veçanërisht ndikimi në rritje i shpejtë i Kinës në botë, e cila po investon ndërkombëtarisht në projekte infrastrukturore me iniciativën e saj të Rrugës së Mëndafshit. Qasja e Pekinit ka bërë që vende si Gjermania kanë kohë që po bëjnë presion për një angazhim më të fortë të BE-së në këtë fushë. Ju mund të shihni se Kina po përdor burimet ekonomike dhe financiare në të gjithë botën për të rritur ndikimin e saj, tha ministri i Jashtëm Heiko Maas i SPD në Bruksel në verë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që Bashkimi Evropian të ofrojë alternativat e veta.

Forcimi i konkurrencës së BE-së

Nga këndvështrimi i 27 vendeve anëtare të BE-së, një rrjet më i fortë ndërkombëtar do të forcojë gjithashtu konkurrencën e BE-së dhe do të zvogëlojë varësitë strategjike – për shembull në lidhje me lëndët e para kritike.

Deri në 300 miliardë euro nga iniciativa e re e portës globale duhet të rrjedhin deri në fund të vitit 2027. Sipas planeve, deri në 135 miliardë euro nga totali do të mobilizohen përmes Fondit për Zhvillim të Qëndrueshëm (EFSD+) dhe 145 miliardë euro përmes institucioneve të tjera financiare evropiane. Përveç kësaj, grante deri në 18 miliardë euro do të vijnë nga programet e BE-së që nuk financohen nga EFSD +.

Objektivi: Ulja e ndikimit të Kinës

Gjermania pret me shpresë prezantimin e projektit. “Global Gateway ka potencialin për ta bërë BE-në një aktor efektiv gjeopolitik”, komentoi përfaqësuesi i përhershëm i Republikës Federale të Gjermanisë në BE, Michael Clauss, në takimin të mërkurën. Oferta e bashkëpunimit të bazuar në rregulla dhe vlera në kushte të barabarta do të jetë një alternativë tërheqëse ndaj Rrugës së Mëndafshit Kinez për shumë vende partnere.

Një tjetër diplomat i BE-së, i cili donte të mbetej anonim, tha se tani do të ishte e rëndësishme të financohej nisma në masën e planifikuar dhe të lejohej që hapat e parë, të zbatoheshin shpejt. Nëse kjo ka sukses, qasja e partneritetit mund të mbështesë aspiratat gjeopolitike të BE-së dhe të zvogëlojë ndikimin kinez.

Presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen tha kohët e fundit për punën në projekt: “Ne jemi të mirë në financimin e rrugëve. Por nuk ka kuptim që Evropa të mbyllë një rrugë të përsosur midis një miniere bakri në pronësi kineze dhe një porti në pronësi kineze.” Investimet e ardhshme duhet të jenë më të zgjuara.

Burimi: ntv.de, abe / dpa, Nga Gjermanishtja Sherif Ramabaja

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.

Loading…

0

Presidentja Osmani emëron gjeneralmajor Bashkim Jasharin, komandant të ri të FSK-së

A po merr fund epoka e 'komandantëve' në ushtrinë e Kosovës?